Az élő szervezetekben lejátszódó biokémiai reakciókat irányító biokatalizátorok, globuláris fehérjék, elengedhetetlenek a testünkben végbemenő biokémiai reakciókhoz. Az enzimek természetes forrásai a nyers zöldségfélék, a tojás, a fel nem dolgozott húsok és halak.
Az enzimeknek köszönhetően az anyagcsere-folyamatok nagy sebességgel játszódnak le a sejtekben uralkodó alacsony hőmérsékleten. Az enzimfehérje molekula általában nagy, amihez általában kisebb szubsztrát (fématom vagy szerves molekula) kapcsolódik.
Nélkülük semmilyen szervi tevékenység nem tud végbemenni, hiába van meg az összes szükséges tápanyag: fehérjék, szénhidrátok, zsírok, élelmi rostok, vitaminok, ásványi anyagok, melyeknek a felszívódásához minden esetben az enzimek is kellenek, hogy a test ép és egészséges legyen.
A proteáz és peptidáz (fehérjebontók), bromelain (ananászból és papayából kivont, természetes fehérjebontó komplex), amiláz (keményítőbontó), celluláz, fitáz (növényi rostbontók) és lipáz (zsírbontó) enzimek elősegítik az emésztési folyamatokat.
Fogyasztásuk különösen ajánlott nehéz ételek fogyasztása után, valamint kiválóan alkalmas arra, hogy pótolja a korunk előrehaladtával kifogyó enzimkészletet, amelyek a fehérjéket lebontják.
Hozzájárulnak az immunrendszer megfelelő működéséhez, karbantartják a szervezet természetes védekezőrendszerét.