Csipkebogyó (Rosa Canina - vadrózsa)
"AZ ANTIOXIDÁNS BOMBA"...
Legfontosabb hatóanyaga a természetes C-vitamin, melynek antioxidáns hatását a benne lévő P-vitamin egészíti ki.
Emellett A-, B1-, B2- és K-vitamin található benne.
"A SZUPERGYÜMÖLCS-TOPLISTÁKON" RANGOS HELYET FOGLAL EL.
A szabad oxigén-gyökök károsító hatását ellensúlyozhatjuk az úgynevezett antioxidánsok bevitelével. Az alábbi, összehasonlításként szolgáló lista az egyes gyümölcsök ORAC (szabadgyök megkötő képesség) értékeit tartalmazza, amely az élelmiszerek antioxidáns kapacitásának mértékét jelzi.
Csipkebogyó* (9, 615 mikromol/100g)
Áfonya** (9, 400 mikromol/100g)
Szeder** (7, 700 mikromol/100g)
Eper** (5, 900 mikromol/100g)
Szilva** (4, 200 mikromol/100g)
*Forrás: Food in progress. com
**Forrás: Wikipedia: Oxigen Radical Absorbance
Jelenleg: 2300 Ft-ért