Vitaminok és Enzimek - "BIOKATALIZÁTOROK"
Tudományos kutatóközpontokban megállapították, hogy a természetes vitaminok felszívódása sokkal hatékonyabb, mivel a gyümölcsökben és zöldségekben más komponensek, pl. a flavonoidok (polifenolok csoportjába tartoznak), a szterolok (sejtmembránok felépítéséhez szükséges, zsírszerű anyagok) és a szerves savak (F-vitamin) is jelen vannak. A vitaminok olyan szerves vegyületek, amelyek nélkülözhetetlenek a szervezetünk számára és mással nem helyettesíthetők. Támogatják az anyagcsere-folyamatokat, sejtjeink alkotóelemei közé tartoznak, és szerepük van a szervezetbe bekerülő káros anyagok kiválasztásában is. Az enzimek legfontosabb összetevői, amelyek nélkül a test egyes biokémiai folyamatai nem játszódhatnának le. A vitaminokat oldékonyságuk alapján csoportosíthatjuk:
1. Vízben oldódó vitaminok
A vízben oldódó vitaminok esetében nem fordulhat elő túladagolás, mert ezeket nem tárolja a szervezetünk!!!
F-vitamin (esszenciális zsírsavak)
H-vitamin (B7- vitamin, Biotin)
P-vitamin (Flavonoidok)
A P-vitamint a paprikából sikerült kivonni és a polifenolok családjához tartozik. Ez az anyag csökkenti a hajszálerek áteresztőképességét. A P-vitamin segíti a C-vitamin felszívódását és megvédi az oxidációtól, ezenkívül erősíti a hajszálereket. A C-vitamin kísérője, általában ugyanazokban az élelmiszerekben fordul elő.
Forrásai: citrusfélék, csipkebogyó, áfonya, paprika, brokkoli, paradicsom stb. – elsősorban a gyümölcsök húsa gazdag ebben a vitaminban.
2. Zsírokban oldódó vitaminok
Klinikai tesztek alapján tudjuk, hogy a szintetikus eredetű A-vitamin (és a mesterségesen előállított béta-karotin) valamint a szintetikusan előállított E-vitamin (DL-alfa-tokoferol) túlzott fogyasztása megnöveli az egészségügyi kockázatokat és a halálozások számát!!!! Ezek a szintetikus vitaminok beindítják az idegsejtek túlműködését, képesek kiváltani az energia pillanatnyi megnövekedését, de hosszú távon kárt okoznak a testnek. Növelik a rák, a genetikai- és szívbetegségek kockázatát. Ugyanakkor természetes tápanyagokkal szinte lehetetlen túladagolni egy-egy vitamint.
E-vitamin
A tokoferol (vagy tokotrienol) más néven E-vitamin néhány szerves, zsírban oldódó, metillált fenolvegyületet jelöl.
A természetes E-vitamint az emberi szervezetben található legaktívabb antioxidánsként tarják számon. Szerepet játszik a sejtfalak jó állapotban tartásában, illetve a bőr, az idegek, az izmok, a vörösvérsejtek, a vérkeringés és a szívműködés egészségének megőrzésében.
Az E-vitaminnak nyolc különböző tokoferolja létezik (alfa-, béta-, delta-, gamma-tokoferol és alfa-, béta-, delta-, gamma-tokotrienol). Azonban - sajnos - mivel még a természetes E-vitamin készítmények is csak d-alfa-tokoferolt tartalmaznak, egyoldalú szedésük csökkenti a szövetek gamma-tokoferol szintjét. Az alfa-tokoferol csökkenti a hatásosabb tokoferolok mennyiségét a szervezetben. (Az E-vitamin természetes formájára jellemző, hogy a többi zsírban oldódó vitamintól eltérően hamar kiürül a szervezetből.) Szerencsére kaphatóak "kevert" E-vitamin készítmények, melyek többsége szójából kivont tokoferolokat és szójaolajat is tartalmaz.
A szintetikusan előállított E-vitamin (DL-alfa-tokoferol) az élelmiszerekben antioxidáns hatású tartósítószerként használatos (E306, E307, E308, E309 néven.) Túladagolásának tünetei a következők lehetnek: fáradékonyság, hányinger, fejfájás, zavaros látás, székrekedés vagy hasmenés, az egész test püffedtsége, bőr viszketés, bőrkiütés. (A DL-alfa tokoferolban lévő vitaminnak csupán 50%-a hasznosul, mivel a szervezet csak a természetes, D-izomert tudja hasznosítani, ami a szintetikus készítményekben 50%-os arányban található meg.)
Természetes forrásai: búzacsíra, dió, aloé, hidegen sajtolt növényi olajok, szója, brokkoli, kelbimbó, spenót, teljes kiőrlésű liszt (főleg a búzacsíra tartalom miatt) és teljes kiőrlésű gabonamagvak, tojás, húsok, sertés- és csirkemáj. (A C-vitamin és a szelén segíti a felszívódását.)
A-vitamin
Az A-vitamin (retinol, retinal, alfa-karotin, béta-karotin, gamma-karotin, béta-kriptoxantin) hat azonos biológiai hatású vegyület összefoglaló neve. Az A-vitamin szükségletet a vegyes táplálkozás fedezi.
Túladagolás esetén: sárgás bőrszín, hajhullás, bőrgyulladás stb. léphet fel.
Az A-vitamin hiánya a korai szakaszában farkasvakságot okoz, amikor szürkületben, vagy gyenge világítás esetén látászavar következik be. Jellemző még az A-vitamin hiányra a hámszövet-, könnymirigy-elsorvadása, a verejték- és faggyúmirigyek megbetegedése, a bőr kiszáradása, a szőrzet és a hajszálak törékenysége, kihullása, nyálkahártya szárazsága; gyulladásra és fertőzésre való fokozott hajlama jellemző. Gyermekeknél növekedési zavar is bekövetkezhet.
Legfőbb A-vitamin források: belsőségek, tojássárgája, tengeri halak, tej és tejtermékek. Provitaminjaiban (karotinok, béta-karotin) a zöldségek és a gyümölcsök gazdagok. A retinol a bélfalban, ill. a májban képződik karotináz hatására a béta-karotinból.
D-vitamin
A „D-vitamin” valójában nem vitamin, hanem "hormonszerű előanyag", amely hozzájárul a D-hormon (dihydroxycholecalciferol) termelődéséhez a szervezetben. (Mesterséges túladagolása foszfát- és kalciumháztartás zavarokat okozhat illetve vesekőképző hatású.)
Elsődleges hatását a vékonybélben, a csontokban, a vesékben és a mellékpajzsmirigyben fejti ki. A bélnyálkahártya sejtjeiben segíti egy kalcium- és foszfáttranszportban működő fehérje szintézisét. A hasnyálmirigy béta-sejtjeiben fokozza az inzulin termelődését és szekrécióját. A D-vitamin szükséges az immunrendszer megfelelő működéséhez.
A kolekalciferol a D-vitamin egyik formája, melyet D3-vitaminnak is neveznek és a kalcium- és foszfát-, valamint citromsav-anyagcserét szabályozza a szervezetben. A D3-vitamin a bőrben keletkezik UVB-fény hatására. A másik D-vitamin formula neve D2 vitamin, melyet az elfogyasztott élelmiszerekkel juttathatunk szervezetünkbe.
D-vitamin-hiány akkor alakul ki, amikor mind a napfénynek kitettség, mind a táplálékbevitel elégtelen. A D-vitamin-hiány negatív kalciumegyensúlyhoz, csontvesztéshez, a csonttörések fokozott kockázatához vezet.
D-vitamin fontosabb forrásai: hidegen sajtolt növényi olajok, gabonakészítmények, tejtermékek, teavaj, halak mája és olaja, tojássárgája.
Amikor egy kísérletben asztmás-allergiás betegeknek D-vitamint adtak, nem csupán lecsökkentette az allergiás reakciót okozó fehérjék szintje, hanem nőtt a toleranciát segítő fehérjék termelése is. Bővebben...katt!
K-vitamin
A K-vitamin a véralvadás egyik fontos szabályozó tényezője, ám jótékony hatásai közé tartozik az is, hogy elősegíti a máj méregtelenítő funkcióját, egyes kutatások szerint pedig a csontok felépítéséhez is szükséges.
A természetben két változata fordul elő: K1 (fillokinon), amit a zöld növények, valamint a K2 (menakinon), amelyet baktériumok szintetizálnak. (A természetes K-vitaminok csak zsírban, a mesterségesen előállított származékok vízben is oldódhatnak.) Az ember K-vitamin szükségletét a táplálék K1-vitaminja és a bélbaktériumok által előállított K2-vitamin kb. fele-fele arányban fedezi, normális bélflóra és vegyes táplálkozás esetén.
Felnőttekben a hosszantartó antibiotikus kezelés és a csökkent K-vitamin bevitel hiánytüneteket okozhat. Gyermekeknél és koraszülöttekben a bélbaktériumok csekély száma miatt előfordulhat K-vitamin hiányon alapuló vérzékenység.
K-vitamin források: méz, virágpor, méhpempő, spenót, paraj, brokkoli, fejes saláta, savanyú káposzta, csipkebogyó, tejtermékek, sertés- vagy baromfimáj.
3. Enzimek
Az enzimek az élő szervezetekben lejátszódó biokémiai reakciókat irányító biokatalizátorok, kémiai természetüket tekintve globuláris fehérjék. A vitaminokhoz hasonlóan biokatalizátorok, amelyek elengedhetetlenek a testünkben végbemenő kémiai reakciókhoz.
Enzimek nélkül semmilyen szervi tevékenység nem tud végbemenni, hiába van meg az összes szükséges tápanyag: fehérje, szénhidrát, zsír, élelmi rost, vitaminok, ásványi anyagok stb., melyeknek a felszívódásához minden esetben az enzimek is kellenek, hogy a test ép és egészséges legyen.
További információért (katt)