Zsírok, olajok (Lipidek)
A zsírsavak (szerves savak) a glicerinnel triglicerideket alkotva képezik a természetes zsírokat és olajokat. A növényi, vagy állati eredetű zsírok és olajok fő alkotórészét képező karbonsavakat nevezzük zsírsavaknak, amelyek telített vagy telítetlen szénláncot egyaránt tartalmazhatnak.
A telített zsírsavak láncai szorosan illeszkednek egymás mellé, így lehetővé teszik az élőlényeknek, hogy zsír formájában energiát raktározzanak viszonylag kis helyen. Az emberi test képes előállítani a bevitt tápanyagokból a telített zsírsavakat.
A telítetlen zsírsavak legalább egy darab kettős kötést tartalmaznak. Három jellemző fajtájuk eltérő formájú és funkciójú:
-A természetes eredetű, többszörösen telítetlen, ún. cisz-konfigurációjú zsírsavak (melyekben a szénatomlánc több ponton meghajlik) fogyasztása kiemelten fontos a szervezetünk számára. Ezek az esszenciális zsírsavak nélkülözhetetlenek az emberi táplálkozásban, mert nem tudja őket a szervezet előállítani.
Ilyenek az omega-6 zsírsav (linolsav:LA, konjugált linolsav:CLA és gamma-linolsav:GLA; pl. a lenmag- vagy dióolajban van) és az omega-3 zsírsav (ALA, EPA, DHA - pl. a lenmag- vagy lazacolajban van). Az ilyen zsírsavakat kívülről kell pótolni. (Ezért ezeket „F-vitaminnak” is nevezik.)
Az esszenciális zsírsavak fontos szerepet töltenek be az immunrendszer megfelelő működésében, gyulladáscsökkentésben, vérnyomás szabályozásában.
Belőlük állítja elő testünk a prosztaglandinokat (a hormonokhoz hasonló anyagok), amelyek védik a szervezetet számos betegség ellen, továbbá segítséget nyújthatnak az olyan betegségtünetek kezelésében, mint:
-Az egyszeresen telítetlen, természetes zsírsavakat, amelyek egy darab cisz formújú kötést tartalmaznak, úgy mint pl. az omega-9 zsírsavat (Oleinsav - pl. az olívaolajban és a szőlőmagolajban van) az emberi test képes szintetizálni.
-Az egyenes láncú, telítetlen zsírsavak (köztük a transz-zsírsavak) többnyire mesterséges eredetűek.
A növényi olajak és a zsírok mesterséges kezelése során keletkező transz-zsírsavak (pl. ipari margarinok a kenyérben, péksüteményekben, a gyorséttermi sütőolajok stb., vagyis szinte minden készélelmiszer) fogyasztása káros az egészségünkre, mivel az emberi szervezetbe való beépülésük során az érfalakra lerakódó rögöket hoznak létre, ezáltal gyulladást, érszűkületet, majd érelmeszesedést okoznak... Ezért lehetőleg teljes mértékben kerüljük őket!!! A transz-zsírsavak nagyobb mértékben tehetők felelőssé a szív- és érrendszeri megbetegedések vagy a magas koleszterinszint illetve triglicerid szint kialakulásáért, semmint az egyszerű, természetes eredetű telített zsírok (pl. libazsír vagy teavaj. Persze egy telítetlen zsírsavláncot tartalmazó avokádó-krémnél nincs is egészségesebb...)
Jóllehet a háztartási margarinok elenyésző mennyiségben tartalmaznak transz-zsírsavakat, az észterezéssel előállított élelmiszerfajták közé tartoznak, melyekben olyan mesterséges trigliceridek képződnek, amik a természetben egyáltalán nem fordulnak elő, és az emberi szervezet működésében zavart okoznak, úgymint szív- és érrendszeri problémák, daganatos betegségek, hasi elhízás és méreganyagok felhalmozódása a testünkben stb.
Míg a telített/telítetlen zsírsavak aránya már régóta ismert problémákat okoz, azt csak néhány éve tudjuk bizonyosan, hogy különös jelentősége van a telítetlen zsírsavakon belül az omega-3/omega-6 aránynak. Az ideális az 1:3-1:5, de sajnos mai táplálkozási szokásainkban a helyes egyensúly (a divatos kereskedelmi trendek miatt is) felborult. A helyes arány visszaállításához a szakemberek a természetes omega zsírokban gazdag táplálékok (lenmag-, dió-, repce- vagy ligetszépeolaj és olívaolaj, vagy halolaj) fogyasztását ajánlják.
Jelenleg 1000 Ft-ért