Az emésztés és a felszívódás zavarai
Emésztési zavar esetén az elfogyasztott táplálékok nem szívódnak fel megfelelően, ami már önmagában is tápanyag hiányhoz vezethet.
Másrészt az élelmiszerek összetevőinek egy része a vastagbélben pang, aminek hosszútávú következményeként szervezetünkben elszaporodhatnak a kórokozók és azok végtermékei és megzavarhatják az immunrendszer működését.
Az emésztési zavarok egyik lehetséges oka, hogy noha több különböző ételt is képes a szervezetünk feldolgozni, ez még nem jelenti azt, hogy képesek vagyunk mindent egyszerre megemészteni. Érdemes odafigyelni arra, melyik ételt mivel esszük együtt, hogy ne terheljük túl fölöslegesen az emésztőrendszerünket.
A fehérjék emésztése erősen savas környezetet igényel, és a gyomorban zajlik.
Ezzel szöges ellentétben enyhén lúgos környezetre van szükség a keményítő megemésztéséhez, és ez a folyamat a szájban és a vékonybélbe megy végbe. Ugyanez igaz a zöldségekre is. A zsírok emésztéséhez ugyancsak enyhén lúgos környezet szükséges, és ez is a vékonybélben megy végbe.
További információk: Természetes életmód
Az emésztőenzimek biztosítják a kellő segítséget az emésztési folyamatokhoz. Az enzimek az élő szervezetekben lejátszódó biokémiai reakciókat irányító katalizátorok, kémiai természetüket tekintve globuláris fehérjék.
További információk: Enzimbiotechnológia